Kartoffelmad med bacon
Kolde kartofler på brød kan serveres året rundt. Om sommeren bruger man nye kartofler og senere på året modne kartofler. Toppingen kan varieres på mange måder.
2 personer
4-6 kolde kogte kartofler
2 skiver groft rugbrød
20 g smør
2 skiver papirtyndt rugbrød (daggammelt)
2 skiver røget bacon
1 spsk. olie
Salt og friskkværnet peber
Mayonnaise
1 æggeblomme
Et drys salt
1 tsk. dijonsennep
1 tsk. citronsaft eller eddike
1 dl neutralt smagende olie
Drys: 1 spsk. fint klippet purløg
Skær kolde kogte kartofler i skiver på 2-3 mm. Smør brødet med smør. Læg kartoffelskiverne på brødet.
Tør tynde skiver rugbrød i en 100 grader varm ovn eller på en tør pande.
Steg baconskiverne i olie på en slipletpande ved jævn varme, til de er gyldne og sprøde. Tag dem op, og læg dem på køkkenrulle.
Rør æggeblomme med salt og tilsæt sennep og citronsaft eller eddike. Tilsæt olien dråbevist, indtil æggeblommen bliver tyktflydende. Rør derefter olien i mayonnaisen i en tynd stråle, til den er cremet. Hvis mayonnaisen skiller, tilsættes straks 1 tsk. koldt vand, og den røres ensartet og tyk igen.
Kom en god klat mayonnaise på hver kartoffelmad sammen med bacon. Knæk det sprøde rugbrød i små stykker og drys det og purløg på toppen af maden. Krydr med salt og peber efter smag.
Opskriften er fra bogen ”Den Store Nordiske Kogebog” der udkom på Japansk i 2020.
This is a recipe from my Japanese Cookbook “Den Store Nordiske Kogebog” in Japanese 北欧料理大全 and my first cookbook in Japanese published 2020. It is translated by Sachiko Kuramoto. Publisher Seibundo-Shikosha.
Photo: Line Falck.